Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı


İnsanların sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri ile günlük biyolojik, fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmaları gerekmektedir. Gıda komponentleri açısından değerlendirildiklerinde özellikle temel besin ögeleri ile esansiyel amino asitler, esansiyel yağ asitleri vb birçok unsur bakımdan hayvansal gıdaların sağlıklı beslenmede önemli bir yer tuttuğu göz önünde bulundurulduğunda güvenilir gıda üretimi ile denetim gibi tüm alanlarda veteriner hekimlere önemli görevler düşmektedir. Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümünün temel etkinlik alanı, hayvansal gıdaların çiftlikten sofraya tüm aşamalarda kaliteli ve güvenli olarak üretilmesi ve tüketiciye ulaştırılmasındaki tüm safhalarda risklerin elimine edilerek “Gıda Güvencesi”nin sağlanarak “Güvenilir Gıda”ya erişimin gerçekleştirilmesidir.

Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümünün birincil hedefi; Gıda Hijyeni ve Kontrolü,  Et Bilimi, Hijyeni, Muayenesi ve Teknolojisi, Süt Bilimi, Hijyeni ve Teknolojisi, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Kalite Kontrol Analizleri ve Veteriner Hekimlikte Halk Sağlığı konularında, gerekli, güncel ve temel bilgileri teorik ve uygulamalı olarak lisans düzeyindeki öğrencilere verebilmektir. Bölümümüzde Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Gıda Üretim Teknolojileri (Et ve Et Ürünleri ile Süt ve Süt Ürünleri), Veteriner Hekimlikte Halk Sağlığı, Kalite Kontrol Analizleri, Doğal Gıda Katkı Maddeleri, Gıdalarda Kalıntı ve Kontaminantlar ile Et ve Et Ürünlerinde Taklit-Tağşiş gibi konularda araştırmalar yürütülmektedir.

Anabilim Dalımız 1 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan akademik personelle eğitim- öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Anabilim Dalımız bünyesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Araştırma ve Uygulama Ünitesi ile kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerin yapıldığı 1 adet laboratuvar bulunmaktadır. Anabilim Dalımızda lisans eğitimi verilmektedir. Lisans öğrencilerine Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Et Hijyeni, Muayenesi ve Teknolojisi, Süt Muayenesi ve Teknolojisi ile Veteriner Hekimlikte Halk Sağlığı dersleri zorunlu dersler olarak okutulmakta aynı zamanda seçmeli dersler  (Fermente Et ve Süt Ürünleri, Gıda Güvenliği ve HACCP gibi dersler) ile desteklenmektedir.

Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümünün temel etkinlik alanı hayvansal gıdaların çiftlikten sofraya tüm aşamalarda kaliteli ve güvenli olarak üretilmesi ve tüketiciye ulaştırılması kapsamında güncelliği sağlayacak ve yenilikçi yaklaşımlarla alana ışık tutmaktır. Bu kapsamda Anabilim Dalımız, gıda hijyeni ve kontrolü, Et Bilimi, Hijyeni ve Muayenesi ile Teknolojisi, Süt Bilimi, Hijyeni ve Teknolojisi, Gıda Kimyası ve Veteriner Hekimlikte Halk Sağlığı konularında gerekli, güncel ve temel bilgileri teorik ve uygulamalı olarak lisans (yeni dönemde ise lisansüstü öğrenciler de dahil olmak üzere) düzeyindeki öğrencilere vermeyi misyon edinmiştir.


Haberler