Gıda Hijyeni ve Teknolojisi


1921 yılında askeri ve sivil veteriner okulları birleşene kadar Teftiş-i Lühum adı altında Emraz-ı Sariyye ve Bakteriyoloji ya da Teşrih-i Marazi dersleri şeklinde okutulan Gıda Hijyenine ilişkin dersler geçen süre boyunca sadece Gıda Hijyeni olarak kalmayıp daha önce kurulan Veteriner Fakültelerinde olduğu gibi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi kürsüsü olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesinin 2809 sayılı Kanunun ek 30 ve 158. maddeleri uyarınca 14.06.2018 tarih ve 30451 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11959 Bakanlar Kurulu kararı ile kurulması doğrultusunda Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm/Anabilim Dalının açılması ile bu anabilim dalında verilmeye başlanarak devamlılığının sağlanması esas alınmıştır. Bu bölümde 1 doçent, 1 doktor öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 3 öğretim elemanı görev yapmaktadır.

Bölümün faaliyetlerine uygun olarak 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Tarım Müdürlüğü tarafından verilen İşletme Ruhsatına Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Araştırma ve Uygulama Ünitesi kurularak, Et Hijyeni, Muayenesi ve Teknolojisi dersleri kapsamında lisans öğrencilerimiz uygulamalarında fermente sucuk, hamburger köfte ve kasap köfte üretimlerini gerçekleştirilmekte, aynı zamanda 2024 yılında kurulan Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı ile entegre bir şekilde gıda güvenliği, gıda mikrobiyolojisi ve gıda kimyasına yönelik analizler yapılmaktadır. 


Haberler